marți, 9 octombrie 2012

Miniştrii Apărării din ţările NATO se reunesc marţi şi miercuri la Bruxelles

Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, va participa, în zilele de 9 şi  10 octombrie, la Bruxelles, la reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre NATO.

Tematica reuniunii este consacrată evaluării progreselor în implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Chicago.

Accentul dezbaterilor va fi plasat pe cele două domenii prioritare ale agendei aliate curente, transformarea Alianţei şi operaţiile NATO, cu focalizare asupra operaţiei NATO din Afganistan – ISAF, respectiv asupra operaţiei NATO din provincia Kosovo – KFOR.

De asemenea, miniştrii vor aborda problematica politicii nucleare a NATO, precum şi aspecte referitoare la securitate şi economie, cu impact asupra dezvoltării capabilităţilor aliate.

Siria nu figurează pe agenda oficială a reuniunii bianuale, dar "subiectul va fi cu siguranţă abordat în cursul întâlnirilor între miniştri, în marja unor sesiuni prevăzute", a anunţat un diplomat occidental de rang înalt.
NATO s-a reunit în regim de urgenţă miercuri pentru a condamna "cu putere" moartea a cinci civili turci din cauza obuzelor trase din Siria şi a îndemnat Damascul "să pună capăt încălcărilor flagrante ale dreptului internaţional".
NATO nu are în vedere să intervină în Siria, unde o rebeliune armată încearcă să-l îndepărteze de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad, şi continuă să îndemne la o "soluţie politică", a amintit luni un oficial.
O altă chestiune de actualitate care este reprezentată de proiectul fuziunii grupurilor de apărare european EADS şi britanic BAE Systems ar putea fi evocată în timpul întâlnirilor bilaterale prevăzute între ministrul german, cel francez şi cel britanic. Aceştia, la rândul lor, ar urma să se întâlnească separat cu secretarul american al Apărării, Leon Panetta.
Acest proiect de fuziune nu este strict o chestiune de dezbatere pentru NATO, dar intervine în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică este tot mai îngrijorată de impactul scăderii bugetelor apărării, victime ale austerităţii. Numai patru dintre cele 28 de state membre acordă 2% din PIB sau mai mult pentru cheltuielile lor militare.
Prioritatea operaţională a Alianţei rămâne Afganistanul. Miniştrii se vor întâlni miercuri cu omologii lor din cele 22 de ţări "partenere" în cadrul ISAF pentru a dezbate liniile directoare ale viitoarei misiuni a Alianţei, destinată "antrenării şi asistării" soldaţilor afgani după plecarea forţelor combatante, prevăzută până la sfârşitul lui 2014.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat intenţia sa de a finaliza în 2013 planul acestei misiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu