sâmbătă, 13 octombrie 2012

O GLUMĂ BUNĂ: Nobelul pentru pace acordat UE!


Cu o politică externă comună incoerentă, nevolnică şi lipsită de efecte, cu o politică de apărare comună inexistentă, bazată aproape exclusiv pe NATO şi forţa militară americană, vineri, Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace, în acelaşi mod în care, Tanti Frosa – 67 de ani şi 103 kg – ar fi primit premiul Miss Univers! Adică, o UE atît de ineficientă încît nu a deranjat pe nimeni! Un premiu lipsit de substanţă, în opinia noastră, care nu a trecut neobservat de către presa europeană de astăzi, mereu mai lucidă decît politicienii de la Bruxelles:

Bruxelles, 13 oct /Agerpres/ - Presa europeană consideră sâmbătă că atribuirea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene reprezintă o corectă rememorare a unei istorii 'care a oferit continentului 67 de ani fără conflicte', dar pune în acelaşi timp la îndoială pertinenţa sa într-un moment în care UE a devenit 'o asamblare de state mai mult sau mai puţin în faliment', relatează AFP.

'Idee bună, laureat nepotrivit', scrie tranşant influenta revistă germană Der Spiegel. 'Nimeni nu poate reproşa la modul serios atribuirea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene. Exact aceasta este problema, este o decizie mai degrabă facilă. Ar fi fost mai curajos să fi acordat premiul unei om care întruchipează ceea ce lipseşte astăzi politicilor europene: Jacques Delors', fostul preşedinte francez al Comisiei, potrivit Der Spiegel.

Într-un comentariu intitulat '60 de ani de pace în ciuda crizelor', cotidianul belgian francofon Le Soir afirmă că 'cetăţenii europeni, din care mulţi au astăzi motive să fie exasperaţi, trebuie să ia acest premiu Nobel ca pe o rememorare a ceea ce Europa a fost până acum - un actor major al progresului şi democraţiei'.

Acelaşi sfat este dat şi de cotidianul italian de centru-dreapta La Stampa: 'Premiul vine surprinzător într-unul din cele mai dificile momente ale procesului de integrare continentală, în contextul în care criza nu încetează să afecteze familiile aflate pe margine unei posibile revolte sociale (...) Este o recunoaştere în sfârşit concretă pentru un drum care a oferit continentului 67 de ani fără conflicte'.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, 'proiectul european nu este un proiect al trecutului, ci rămâne o misiune pentru viitor. Premiul Nobel pentru Pace trebuie să ofere din nou curaj europenilor pentru a continua să lucreze la opera lor comună'.

Cotidianul conservator Die Welt are o apreciere similară: 'Premiul Nobel pentru Pace este o recompensă pentru un miracol şi o încurajare de a continua să credem în miracole''.

Publicaţia conservatoare franceză Le Figaro împărtăşeşte acelaşi punct de vedere, scriind că premiul este 'o încurajare către o Europă zguduită de criză' şi reamintind că respectivul 'comitet norvegian a premiat o construcţie care a adus o pace durabilă continentului'.

Liberation, de stânga, susţine că 'este nevoie de un tupeu colosal pentru a acorda Premiul Nobel pentru Pace Uniunii Europene, într-un moment în care aceasta nu se îndoieşte de destinul său de putere şi în care, confruntată cu o criză care o depăşeşte (...), ea pare să se dedice declinului'.

Fără nicio surpriză, presa britanică este ferm mai dură, cu excepţia publicaţiei Financial Times, conform căreia Premiul Nobel 'recunoaşte în mod corect o performanţă istorică'.

'Premiul Nobel pentru Pace idioţeniei', scrie Daily Mail (conservator) sub o fotografie cu manifestanţi greci îmbrăcaţi în nazişti la ultima vizită la Atena a cancelarului german Angela Merkel.

The Independent foloseşte de asemenea o fotografie cu revoltaţi greci care însoţeşte un citat din Comitetul Nobel din Norvegia: 'Un proiect unic care a înlocuit războiul cu pacea'. Times vorbeşte despre o recompensă 'frivolă'.

Marele cotidian german de centru-stânga Süddeutsche Zeitung se arată la rândul său extrem de critic: 'O recompensă pentru trecut, un avertisment pentru viitor'.

'Premiul Nobel pentru Pace pentru UE? Acestei asamblări de state mai mult sau mai puţin falimentare, divizate şi al căror proiect comun principal, uniunea monetară, este la doi paşi de a se face ţăndări? Din nou este cam mult din partea comitetului norvegian, care trebuie să fie atent ca deciziile sale să mai fie încă luate în serios pe termen lung', afirmă cotidianul citat.

Tabloidul german Bild ridică o întrebare mai practică: cine va merge să ridice premiul. 'Barroso şi compania îl merită cu adevărat?', se întreabă Bild.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu